Domů » Články » Focení drobných ptáků

Focení drobných ptáků

Drobní opeřenci se vyskytují téměř všude a přesto vyfotit je tak, aby byl obrázek zajímavý, není vždy jednoduché. Pravdou je, že k drobnějším ptákům se přiblížíte blíže než k větším, ale na oplátku je zase focený objekt menší. Přestože zdaleka nejsou drobní ptáčci naším hlavním zájmem, přeci jen jsme je zkoušeli párkrát fotografovat u nás i v zahraničí. Velkým pomocníkem jsou parky, zahrady campů, připravené kryty, krmítka a nebo je možné to zkoušet jen tak ve volné přírodě.

Focení u krmítek a pítek, zvláště jsou-li provozovány delší dobu a ptáci se k nim naučili přilétat z širokého okolí, je velmi zajímavé a vzrušující. Focení bývá velice akční, není nouze o různé půtky a hašteření a pozorovatel/fotograf se obvykle vůbec nenudí. U drobných ptáků navíc není nutné zůstavat celou dobu v krytu a je možno (pokud není kryt či krmítko vaše, tak po dohodě s majitelem) okolí upravit podle svého a trochu se protáhnout. Na podzim jsme v lese u Debrecenu napočítali více než 15 druhů ptáků během dopoledne. Pro vysoký počet jedinců se pořád něco děje a často není nouze ani o vzácné návštěvníky z řad ptáků nebo lesních savců.

Parky a zahrady a dalo by se přidat i campy, všude tam se dá s úspěchem fotit drobné ptáky a to dokonce v relativním pohodlí. Často jsou ptáci z těchto míst o mnoho krotší, nebo raději zvyklejší na lidi a pohyb než ve volné přírodě a lze se snadněji přiblížit. V afrických campech jsme vždy pozorovali velká množství různých ptáků od ledňáčků a vousáků až po drobné astrildovité pěvce. Přímo uprostřed Nairoby ve snakeparku hnízdili volně mezi terárii amaranti a strdimilové a poletovali zde vlhy malé. Focení v campu či zahradě tak vhodně vyplní přestávku mezi ranním a večerním safari. Naprostou raritou byl pro nás camp u keňského jezera Naivasha, kde jsme během hodiny zaznamenali více jak 50 druhů ptáků, od čápů marabu a ibise, přes malé chřástaly (Amaurornis flavirostris) a agopornise až po leskoptve a datly.

Ve volné přírodě se většinou zaměřujeme na focení větších zvířat než na drobné ptáky, i když je to možná škoda. Hledání je však náročnější než "číhání" nebo "lákání" na potravu v campu, kde máte většinou během několika chvil opeřence zmapované. Naše další cesta do Afriky nás přivedla do Ugandy, ptačího ráje, a focení podél řek a kanálů je na samostané povídání. Párkrát jsme narazili i na jakási krmítka a pítka. Potravu připravenou pro drobné opeřence však často "kradli" jiní živočichové, jako opice a prasata bradavičnatá.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace