Domů » Články » Grüner see a Grübl see - dvě perličky rakouských alp

Grüner see a Grübl see - dvě perličky rakouských alp

Loni v červnu jsem nevěřícně zíral na fotografie z rakouského jezera Grüner see, kde viditelnost dosahuje neuvěřitelných 40 metrů. Protože Honza bojoval s přípravou na maturitu, nepřipadalo v úvahu, abych vyrazil sám na takto dlouhou cestu. Naštětstí kolegové potápěči ze skupiny Neptunedivers měli podobné myšlenky a tak jsme využili dlouhého květnového víkendu k cestě do Štýrska. Plán měl bohatou časovou rezervu, která se zkrátila hned po nájezdu na D1. Když se totiž trefíte do technologické odstávky a od 23:00 do 4:00 do rána je dálnice zavřená, je to pech. Naštětstí vedlejší silničkou to šlo a tak naše zdržení nabralo jen něco ke dvěma hodinám.

Grüner see leží v pohoří Hochschwab, které je vápencové a tento vápenec má zásluhu na čistotě vody. Z okolních kopců stéká do jezera voda dokonale zbavená organických i anorganických nečistot a na dva měsíce tu vytváří ráj pro potápěčské nadšence. Největší hloubka dosahuje pouhých 11 metrů, ale viditelnost je skvělá. Pod vodou se prohání hejna pstruhů, jsou ovšem docela plašší. Na druhý den jsme měli vyhlédnutou další blízkou atrakci, tréninkové umělé jezero Grübl see. Vody této nádrže se využívá pro trénink potápěčů a při nedostatku sněhu taky jako zásobárna vody pro umělý sníh na okolní lyžařské svahy. Aby atrakcí nebylo dost, žije ve vodě bohatá rybí osádka, jejíž členové jsou k potápěčům nezvyklé tolerantní až drzí.

Obě jezera jsou zasazena do nádherné horské krajiny a při průzkumu okolních luk plných kvetoucích petrklíčů, jsem narazil na stovky, bohužel ještě nekvetoucích, evropských vstavačů. Krásný výlet, snad až příliš krátký. Děkuji všem účastníkům za pohodu a perfektní "zájezd".

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace