Domů » Články » Marsa podruhé - Shagra a Nakari

Marsa podruhé - Shagra a Nakari

Pokud někomu ze svého nepotápěčského okolí řeknu, že jedu do Egypta pod stan, tak si většinou klepe na čelo a nevěří. Přesto to tak je. Red Sea Diving Safari nabízejí ubytování ve stanech kromě dalších možností. Ve střediscích není tropická zahrada a palmy, nejsou tu bazény a u nich lehátka, ale přesto je tu vše co potřebujete k potápění a vlastně více. Úžasné Rudé moře s neomezeným potápěním na domácích reefech, možnosti výletů na lákavé bližší i vzdálenější exclusivní potápěčské lokality a skvělé all inclusiv stravování, které svými časovými úseky nijak potápění nenarušují. A pití v ceně co hrdlo ráčí, což potápěči oceňují.

Marsa Shagra village

Tentokrát jsme vyrazili v rámci akce Happy week na dvě místa - Marsa Shagra village ( kterou jsem znal z loňska) a Marsa Nakari. Bohužel bez svého obvyklého a na mě uvyklého buddyho Honzy, které měl povinnosti ve škole. Tím pádem jsem při fotografování zdržoval jiné potápěče a trochu jsem tak focení šidil. Přeci jen jsem nechtěl ostatní prudit půl hodiny okolo jedné rybky. První dny v Marsa Shagra se odvíjely podobně jako loni, potápění od severu k jihu, častěji na severu. Skvělý byl výlet do oblasti Sharm Abu Dabab, kde je možnost proplouvat velkou spletí jeskyněk a trhlin. Poté co jsme vykličkovali mezi korály do volnější vody, ocitli jsme se ve skupině asi stovky mladých barakud. Jako na přehlídce předvedla skupina několikrát změnu tvaru - z koule se roztáhly do úzkého pruhu s hlavami natočenými proti mírnému proudu, aby posléze přes zdánlivě neuspořádaný pruh se vrátili do ochranné koule. Potkali jsme želvy, několik murén a spousty klipek a perutýnů.

Marsa Nakari village a Abu Ghusson

Po třech dnech jsme se přesunuli do Nakari. Místo s okolím ještě pustějším, ale o to krásnějším pod hladinou. Severní část mě více připomínala Shagru, jižní pak byla více rozvolněná se spoustou samostaně stojícich korálových věží a věžiček, které vytvářejí spoustu jeskyněk a zákoutí. V této části sídlili místní vládci, skupina velkých kaniců. Zvláště největší z nich, s jednou polovinou hlavy červenou a druhou bílou je impozantním tvorem. Pohybovali se zde také velcí netopýrníci, spousta klaunů a velká barakuda. Škoda jen ,že se příliš nechtěli fotit. Na severní straně byly vděčným objektem pro pozorování velké sasanky s klauny. Mezi severním a jižním vstupem do vody pak byla v hloubce 12-15 metrů písčina porostlá vodními rostlinami, kde je možno při troše štěstí narazit na mořského koníka a je tu velké množství " pipe fish" , zvláštních rybek z čeledi jehlovitých. Poslední lokalitou byl vrak lodi Abu Ghusson, který byl vítaným zpestřením našeho potápění. Vrak je po 20 letech porostlý už poměrně hodně korály a úkryt u něj hledá spousta ryb včetně perutýnů a murén. Navíc leží docela mělko s maximální hloubkou okolo 20 metrů, takže je dobře přístupný. Závěrem lze jen potvrdit, co jsme si ověřili loni. Jednou ročně na týden se střediska RSDS nijak neomrzí a je zde stále co vidět.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace