Domů » Články » Nusa Penida - potápění v proudech

Nusa Penida - potápění v proudech

Nikdy jsem neměl od dob studia na vysoké škole delší dovolenou a volno než 14 dní. I tak jsem absolvoval spousty cest po Evropě i za moře za přírodou, potápěním nebo fotografováním. Poslední dva nebo tři roky jsem měl nicméně pocit trvalého života v pohybu a to i během mých dovolenkových cest. Jinými slovy, cítil jsem potřebu zůstat déle na jednom místě, trochu více nasát atmosféru místa, mít více času na hlubší poznání biotopu konkrétního místa. Nechtěl jsem být někde zase jen na skok. Protože nejen časem, ale i penězi jsem limitován, padlo nakonec rozhodnutí na Asii. To bylo ještě umocněno dvěma dalšími faktory. Za prvé to byla možnost trávit čas ve stejném československém dive centru jako před třemi lety, za druhé tam již dva měsíce byla přítelkyně Radka. Ta byla zárukou, že pod vodou najdu to co hledám, protože lokality již velmi dobře znala.

Cesta měla několik poprvé. Snad poprvé jsem cestoval až na Bali zcela sám. Po deseti letech jsem nevezl žádné fotoaparáty pro focení nad vodou. Měl jsem pouze techniku pro podvodní fotografii. Cesta byla v pohodě, jen osmi hodinové čekání od půlnoci v Dubaji bylo docela úmorné. Pak již devět a půl hodiny do Denpasaru na Bali. Konečně - teplo, vlhko, ruch a hurá s "taksi" (a tak to tu opravdu mají na majáčcích) do Sanuru, kde čekal hotel a přístav. Pak již Nusa Penida - změny za tři roky však byly markantní - z jedné hospody na břehu vyrostlo warungů aspoň 100,místo dvou aut za celý den na silnici jsme se ocitali v regulérní zácpě jako na D1. Tyto negativní věci naštěstí neovlivnily - zatím - bohatý podmořský život v okolí Nusa Penidy a dalších ostrovů. I gekoni a ostatní obyvatelé dive centra zůstali na svých místech. Dál tu roste mango, limetky a další ovoce.

Potápění bych shrnul do dvou slov - velká paráda - a to i přes to, že termín byl mimo sezóna. Nusa Penida je totiž vyhlášeným místem pro pozorování a setkávání s největší kostnatou rybou na světě - Mola mola, měsíčník svítivý. Za měsíc jsem tu provedl 30 ponorů. Radka provedla více než 100 ponorů a stala se tak mou skvělou průvodkyní, bez níž bych rozhodně neviděl třeba nurse sharks a mnoho dalších živočichů. Měl jsem štěstí a viděl nejen měsíčníka, ale i další podmořské tvory, které jsem viděl poprvé v životě - murénky nosaté, žraloka mlatce, spousty nahožábrých plžů, manty a velké množství mořských želv.I nad vodou to byl skvělý výlet, včetně krátkodobých návštěv mangrovy obrostlého ostrova Lembongan s nádhernými plážemi, ostrov Caningem, který využívají surfaři a taky relax na Bali, kde jsme navštívili místní Bird park. Mimo potápění je turistika, chrámy a příroda velmi přívětivá. Pláže Nusa Penidy a Lembonganu jsou úžasné a impozantní, nicméně mají jednu vadu na kráse. Je velmi problematické plavání na plážích, kde je mohutný příboj a skalnaté pobřeží. I poudy v okolí pláží jsou velmi silné. Pokud si člověk chce dopřát dálkové plavání v mořské vodě, není to pro tento sport vhodné místo.

Měsíc na Nusa penidě utekl jako, no opravdu jako voda. Potápění je tu špičkové, průvodci velmi dobří a resort nabízí vše, co potápěč potřebuje mírou vrchovatou. Výlety po okolí na Crystal beach, Atuh beach nebo ke skalním chrámům potěší každého cestovatele. Indonesie na mě byla přívětivá, rád se v budoucnu vrátím. Již teď přemýšlíme o cestě, která ba nás opět zavedla na Bali, tentokráte do oblasti Tulamben, Nusa Penidu a na ostrovy Flores a Komodo.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace