Domů » Články » Z Dubaje do Indie - Mauglího džungle

Z Dubaje do Indie - Mauglího džungle

Cesta do Dubaje s malým Filipem byla docela zábavná. Naštestí mu stačí tablet k tomu, aby 5 hodin vydržel celkem v klidu. Vzhledem k tomu, že loni byl na Tenerife je již zkušeným cestovatelem letadlem a nebyl z ničeho překvapený. Jen velikostí letadla.To se nedá říci o nás, kdy každý let jsme měli nějaký drobný zádrhel. Ten naštěstí neohrozil celou výpravu. Pro mě znamenal přesun na dva dny do Dubaje jen přestávku, kterou jsem si užil skvělou večeří v arabské restaouraci, krátkým pobytem na pláži a sledováním ptactva na zahradě našich kamarádů. Tam mi před očima defilovali postupně bulbuli, strdimil libanonský, alexandři malí a jako předzvěst Indie také pár mandelíků indických.

Po dvou dnech jsem se na letišti v Dubaji potkal s Honzou a Jurou a pokračovali jsme do indického Bangalore. Naším cílem byl tygr indický a levhart indický a konečnou destinací národní park Nagarhole. My jsme bydleli v části nazývané Kabini. Odtud pochází film NG černý panther. Momentálně tu již tento "akční hrdina" není, resp. nebyl celý rok vidět, i když z různých úst dostanete různé info. V celé oblasti je ovšem několik (3-4) černí levharti, a tak jistá nepatrná neděje zde je. Vůbec jsme nevěděli do čeho jdeme, poprvé v Indii, s indickou společností, v místech, o kterých jde zjistit oproti Africe relativně málo. Nicméně různé zdroje tvrdili, že tygrů a levhartů je tu opravdu hodně, jedna z největších koncentrací na světě. Co bylo horší byl fakt, že lze jezdit je po určité části parku a nelze jezdit off road. Dalším problémem byl terén sám. Opravdu Mauglího lesy, suché tropické a dílem i velmi husté. V některých částech s mohutnými vysokými stromy a hustým listím pod nimi. A také křovinami. Ty jsou v části pro turisty pravidelně vysekávány do vzdálenosti 30-40 metrů od cest jednou za 6 měsíců. Takže většina pozorování jsou dílem náhody. Průvodci se celkem snaží, komunikují mobily, poslouchají varovné štěkání jelenů a opic, znají teritoria šelem. Ale jde opravdu o náhodu. Pravdou je, že každý den byl tygr, slon i levhart viděn, ale je třeba číslo dělit počtem aut a autobusů, které do parku jezdí. Šance na slušné pozorování jsou opravdu nízké a nejvíce nás asi štvalo, že některé části parku jsou opravdu kouzelné a zvířatům by to tam opravdu slušelo.

Samostatnou kapitolou by u naší výpravy byli asi sloni. Ty jsem viděli opravdu ve velkém množství a zblízka. Dokonce tak blízko, že to nebylo ani nám vůbec milé a poškození vozu o stromy při doslova panickém úniku před dospělým "tuskerem" v mustu bylo vlastně štěstí. Celá situace mohla dopadnout o hodně hůře. Jinak je park znám svými opravdu velkými slony s dlouhými kly, jednoho z místních legendárních slonů se podařilo Jurovi vyfotit. Vlastně i onoho našeho útočníka stihl Jura cvaknout, a to byl z celého auta opravdu jediný. Ostatní asi hledali spíše místo, kam zdrhnout až nás samec zbourá. Celá situace jako obvykla se vymkla kontrole díky lidské chybě. Dospělý kluk šel zkontrolovat stádo slonic a tím vyvolal zájem řidičů aut, kteří mu blokovali cestu směrem pryč do džungle. Pravě když jsem o tom mluvil s naším řidičem a upozorňoval jsem ho na potenciální nebezpečí, jeden z jeepů vyrazil na další cestu a poměrně nešťastně se rozhodl projet těsně kolem stáda. My jsme měli jednu nevýhodu, a to že jsem jediní stály čelem ke stádu a před útokem jsme se museli otočit. A to se neobešlo bez poškození vozu a jak konstatovali kluci ze zadní části vozu, bylo to o délku chobotu.

Park je jinak zvířaty opravdu narvaný k prasknutí, potravu pro predátory tu tvoří jeleni axis, jeleni sambar, muntžak, languři a makakové, gauři, divoká prasata a různí ptáci a drobná zvířata. I ptáků je zde spousta, různí orli, papoušci, vlhy, ledňáčci, dudci, majny a dokonce jsme několikrát pozorovali i pitu indickou. Tygra jsme viděli jen jednou, dvakrát levharta, dvakrát dhouly, šakala a krokodýla. Ale myslím, že ani jeden z nás nelituje.

Servis byl v Kabini river lodge až na drobnosti perfektní. Přesuny z letiště směr hotel a zpět klaplo na minuty, bydlení a strava (až na to že všude bylo několik lopat karí a papriček) slušná. Prohibice na nás nedopadala takže jsem mohli dát i zasloužené pivko po večeři. Ještě možná poznámka pro potenciální následovníky: je dobré si vybrat nepatrně dražší Maharadža cottage, které zaručuje místo v jeepu, a nikoli v buse! Níže zveřejním pár fotek, bežící slon a největší "tusker" je úlovkem Jury.

Další kapitolou pak bylo focení v Dubaji, kde jsem po návratu z Indie ještě týden zůstal a kouknul do Dubaj safari parku (trošku takový cirkus, ale pro děti a běžné turisty pěkný), Arabian wildlife centru (což bylo velmi pěkné). A myslím, že okolni ptačí lokality jsou velmi zajímavé.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace