Domů » Články » Zoborožci - tukanům podobní příbuzní ledňáčků

Zoborožci - tukanům podobní příbuzní ledňáčků

Zoborožci - tito nádherní ptáci, kteří se na první pohled podobají tukanům, jsou blízcí příbuzní ledňáčků, mandelíků a vlh. Patří totiž do stejného řádu srostloprstých. Tento řád nás vždy lákal. Přitom jsme zoborožce vždy tak trochu nespravedlivě přehlíželi, protože v Africe jsme byli kvůli jiným zvířatům. A to jsou zoborožci nebo alespoň některé jejich druhy opravdu vzácné a ohrožené vyhubením. V africké a indo pacifické oblasti žije téměř 50 druhů. V Africe pak z tohoto počtu 21 druhů ve třech rodech, které obývají savany a pralesy. Zoborožci se vyznačují několika zvláštnostmi, z nichž k nejzajímavějším patří jejich způsob hnízdění. Samice se izoluje v hnízdní dutině, nejčastěji v dutině stromu tak, že se doslova zazdí směsí bahna a trusu, někdy i s kousky větviček a zbytků potravy na několik měsíců. Samci pro krmení tak zůstavá jen úzká štěrbina. Takto sedí na vejcích a později zde tráví čas s mláďaty. Protože by bylo obtížné být v takto malém prostoru s dlouhými letkami v křídlech, samice během této doby přepelichávají. U některých druhů tráví samice celý čas v dutině s mláďaty, u jiných pak po určité době odstraní "zdivo" a pomáhá tak samci s přinášením potravy. Mláďata ovšem oba rodiče zase zazdí a pustí je až když usoudí, že jsou dostatečně vybavena pro život. Nu, příklad hodný následování. Potrava zoborožců je rozmanitá, od hmyzu a drobných savců a plazů až po bobule a zbytky ze stolů hostů safari campů.

Zoborožce z Afriky bychom mohli ještě rozdělit podle toho, v jaké krajině žijí. Lépe se fotí zoborožci ze savan, především pak zástupci rodu Tockus, menší převážně tmavě zbarvení ptáci. Dalším druhem ze savan je zoborožec kaferský (Bucorvus leadbeateri), mohutný černý pták s váhou až okolo 5 kg, který při své velikosti a síle jako jediný nezazdívá samičku do dutiny. Jiné druhy žijí v pralesích, kde je mnohem těžší pořídit slušný obrázek, protože hodně času tráví tito zoborožci v korunách vysokých stromů.

Delta Okavanga

V této obrovské vnitrozemské deltě žije šest druhů zoborožců. My jsme potkávali především toka rudozobého (Tockus erythrorhynchus) a žlutým zobákem vybaveného toka jihoafrického (Tockus leucomelas). Dokonce na jednom z míst, kde jsme zastavovali na malé občerstvení během poledních veder, byla hnízdní dutina toků rudozobých. Samec pilně nosil "zazděné" družce potravu. Nejčastěji se jednalo o větší hmyz - kobylky a kudlanky. Potkali jsme i zoborožce kaferské (Bucorvus leadbeateri), nejčastěji během odpolední vyjížďky. Jediným důvodem, proč nemáme více fotografií těchto nádherných ptáků byl fakt, že z počátku nás lákali především typičtí afričtí velcí predátoři a na zoborožce tak nezbyl čas. Situace se změnila v Zimbabwe, částečně také proto, že ve Hwange nebylo možno jezdit off-road a tak jsme vzali za vděk jako náhradou focení zoborožců. Nutno říci, že se z něj nakonec stala docela slušná honička a zábava.

Zimbabwe - Hwange,Chobe a Victoria falls

Zimbabwský národní park Hwange je rájem zoborožců a to také hned několika druhů. K těm známým z Okavanga přibyl ještě zoborožec světlehnědý (Tockus bradfieldi). Nejlepší možnosti pro focení byly hned za campem na "smetišti", kam se vyhazovaly odpadky z kuchyně. Bohužel se zde objevoval jen toko jihoafrický, za ostatními druhy jsme museli do buše a tam byly mnohem plašší. Zvláštní je, že v Chobe se také pohybovali v campu zoborožci, ale pro změnu to byli tokové šedí, kteří byli nesmělejší. Ti se neváhali zúčastnit s námi snídaně. V deštném lese, který je napájen z Victoriiných vodopádů, lze potkat spoustu vzácných a zajímavých druhů zvířat. Nás tam nejdříve lákala zelená turaka, ale později jsme potkávali a fotili náš první pralesní druh - zoborožce naříkavého (Bycanistes bucinator). Fotografování do korun stromů není ideální, navíc se skupinou číňanů za zadkem a chtělo by to také více času a nějaké to hnízdo na stromě.

Při kontrole snímků již doma jsme s údivem zjistili, že nejméně snímků je s tokem rudozobým, nejčastěji pozorovaným druhem. Prostě jich bylo tolik, že jsme je nevnímali a předpokládali jsme, že na nějakém snímku budou. Proto při letošní cestě, kdy byly hlavním cílem velké ryby a paryby indického oceánu, byl "pozemním" plánem snímek tohoto zoborožce. Nebylo to úplně jednoduché, ale nakonec se to podařilo na místech nejméně čekaných a z trochu jiného pohledu.

Během cest jsme potkali a fotografovali (nebo se o to pokoušeli) tyto druhy zoborožců:

Zoborožec rudozobý (Tockus erythrorhynchus)

Zoborožec jihoafrický (Tockus leucomelas)

Zoborožec havraní (Bucorvus abyssinicus)

Zoborožec kaferský (Bucorvus leadbeater)

Zoborožec naříkavý (Bycanistes bucinator)

Zoborožec světlehnědý(Tockus bradfieldi)

Zoborožec šedý (Tockus nasutus)

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace